Maandagmiddag – lezingen / presentaties

Nivon natuurvrienden Enschede organiseert op maandagmiddagen vanaf 26 september ’22 een lezing. De maandagmiddag vanaf 13.45 uur inloop en om 14.00 uur begint de lezing of presentatie.

Voor een boeiende lezing of presentatie moet je op maandagmiddag bij het Nivon zijn. En dat voor een heel klein prijsje. Op de maandagmiddag kun je er terecht voor een programma vol cultuur, natuur, folklore, vreemde landen en humor. Denk daarbij aan schitterende natuuropnames van ons Twente of juist ver weg, verhalen over reizen, geschiedenis toen en nu, of Twentse historie. De beste presentatoren in de Regio komen het u graag vertellen.

Van 14 tot 16 uur in de Grote Zaal van het NIVON-centrum. Ieder is hartelijk welkom.

Entree € 5,- NIVON-leden € 3,-

Nadere informatie en aanmelden bij: info@nivon-enschede.nl

Maandag, 21 november verzorgt Henk Grooters, een lezing over de geschiedenis van de vakbonden. Henk was actief CNV-lid en is lid van de Vrienden van Historische Vereniging – werkgroep Twente. Hij onderzocht aan de hand van talrijke publicaties hoe de vakbeweging zich in de oorlogsjaren in Twente had opgesteld en verweerd.

Maandag, 28 november: Willem Wilmink.

De maandagmiddag lezing 28 november gaat over niemand minder dan Willem Wilmink, Enschedeër in hart en nieren. Tijdens de lezing worden gedichten van Wilmink voorgelezen, met daarbij onder meer zijn eigen commentaar. Een voorbeeld is het bekend gedicht Textielstad. Wilmink zegt hier onder meer later over dat de stedelijke invloeden van belang zijn. Dit zie je ook veel terug in zijn werk. Sietze Steinvoorte (1946) is schrijver, publicist en spreker en neemt u op een bijzondere manier mee in de werken van Wilmink.

Willem Wilmink was vooral bekend om zijn gedichten voor kinderprogramma’s op t.v. (Film van Ome Willem, Stratemakeropzeeshow, Klokhuis), maar ook om zijn bundel in ’t Kuperdieks, zoals hij zelf zei, In Twente is hij vooral bekend door: Heftan tattat!: 24 gedichtn in t stadsplat. Maar vergeet niet dat het mooiste lied over Den Haag, gezongen door Wieteke van Dort grotendeel gemaakt is door Wieteke van Dort, Willem Wilmink en Harry Bannink (ok oet Eanske). En zo zijn er meer bekende liedjes van zijn hand.

Duur van de lezing met een kleine pauze twee uur.

Sietze Steinvoorte is gepensioneerd. Zijn beroep was leraar basisonderwijs en is momenteel ook actief binnen de Kreenk vuur Twentse Sproake. Hij woont in Almelo.

Entree prijs € 5,-  leden Nivon € 3,- Aanmelden via e-mail:  info@nivon-enschede.nl

Maandag 12 december wordt verwacht: Jacomijn Heupink, werkzaam bij de Politie Oost Nederland maar meer globetrotter en wereldreiziger. Jacomijn was eerder te gast en hield een fantastische presentatie over haar reiservaringen als vrouw alleen in de meest exotische landen. Zij heeft een groot deel van Zuidoost-Azië in haar eentje bezocht. Tijdens haar reizen als backpacker wisselt ze authentieke plekken om te overnachten af met wat meer luxe hotels en dompelt ze zich graag onder in de plaatselijke cultuur. Haar grote reiswensen om Zuid-Amerika, Zuid Afrika en het Midden Oosten te ontdekken zijn deels al vervuld. Naast enthousiaste reizigster is Jacomijn schrijft ook regelmatig op haar eigen blog https://zinvolreizen.nl en https://safeandhealthytravel.com

Maandag, 9 januari 2023 komt Jan Astrego. Jan is voorzitter van Museum Buurtspoorweg en nauw betrokken bij de restauratie van de tram die ooit in Enschede heeft gereden. Jan komt erover vertellen en zal aan de hand van beelden toelichting geven over de actualiteit. Jan was o.a. in het verleden werkzaam bij IAA Architecten | Stedenbouw en Landschap. (2001 t/m 2009) en in het Nivon betrokken bij de renovaties van de natuurvriendenhuizen Krikkenhaar in Bornerbroek en Het Zeehuis in Bergen.

Jan was projectleider van de herinrichting van het centrum en zorgde voor een autovrije zone. “In ‘73 reden de bussen nog over de markt heen en auto’s reden dwars door de stad. Eerst liep er niemand in het centrum, maar nou is het zo druk dat eigenlijk ieder paaltje teveel is,” zegt Jan lachend. “Als je dan op de Oude Markt rondloopt en dan hoor je het helemaal zoemen. Dan denk je oh wat is dat toch veranderd en leuk geworden. Toen ik kwam was het idee, gooi de hele boel maar tegen de vlakte, maar dat is toch overeind gebleven. Gelukkig is er wel veel van het karakter van de stad behouden gebleven en daar zijn we achteraf gezien wel blij mee.”

Maandag, 23 januari verwachten we Ton Ouwehand. Hij komt met muziek en verhalen over Harrie Bannink. Enschede heeft sinds enige tijd een tweetal wandelingen die je onderweg langs tal van plekken voert die te maken hebben met Harrie Bannink en Willem Wilmink. Het wordt zeker een zeer muzikale middag met liedjes en verhalen die je niet onberoerd laten.

Blijf de aankondigen volgen. Zodra het programma bekend is, wordt dat hier gepubliceerd.

Verder staan we open voor politieke partijen, muzikanten, schrijvers, wereldreizigers en al dan niet bekende Enschedeërs om een vulling te geven aan de maandagmiddag.