Maandagmiddag – lezingen / presentaties

Nivon natuurvrienden Enschede organiseert op maandagmiddagen een lezing. De maandagmiddag vanaf 13.45 uur inloop en om 14.00 uur begint de lezing of presentatie.

Voor een boeiende lezing of presentatie moet je op maandagmiddag bij het Nivon zijn. En dat voor een heel klein prijsje. Op de maandagmiddag kun je er terecht voor een programma vol cultuur, natuur, folklore, vreemde landen en humor. Denk daarbij aan schitterende natuuropnames van ons Twente of juist ver weg, verhalen over reizen, geschiedenis toen en nu, of Twentse historie. De beste presentatoren in de Regio komen het u graag vertellen.

Van 14 tot 16 uur in de Grote Zaal van het NIVON-centrum. Ieder is hartelijk welkom.

Entree € 5,- NIVON-leden € 3,-

Nadere informatie en aanmelden bij: info@nivon-enschede.nl

Entree prijs € 5,-  leden Nivon € 3,- Aanmelden via e-mail:  info@nivon-enschede.nl

Maandag, 23 januari was Ton Ouwehand te gast. De aanwezigen hadden een fantastische middag. Volgens een van de bezoekers: “Het was absoluut de moeite waard”.

Maandag, 6 februari 2023 komt Hans Akkerman. Prachtig beeldmateriaal werd door hem vervaardigd tijdens reizen in bijzondere landen. Brazilië en Roemenië.

Beide landen hebben een geweldige geschiedenis en een fantastische natuur. Verder hebben beide landen te maken met grote verschillen. De bevolking is verdeeld in arm en rijk (zeer rijk!)

Brazilië is met 8,5 miljoen km² het grootste land van Zuid-Amerika, het beslaat bijna de helft van dit continent. Het is bovendien het vijfde grootste land ter wereld, alleen Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China zijn groter. Met meer dan 208 miljoen inwoners is het daarnaast het zevende land gemeten naar bevolkingsomvang.

Brazilië is medeoprichter van de Verenigde Naties, de G20, Mercosur, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de BRICS. De Braziliaanse economie, de op zeven na grootste ter wereld, is een gemengde economie met een belangrijke rol voor de nationale ontwikkelingsbank en (in het verleden) importsubstitutie. Grondstoffen, landbouwproducten (zoals koffie en soja) en een omvangrijke maakindustrie (die onder meer kleding, auto’s en vliegtuigen produceert) behoren tot de belangrijkste sectoren. Tegelijkertijd wordt Brazilië gekenmerkt door extreme inkomensongelijkheid.

Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Oekraïne, Hongarije en Moldavië. Op die laatste twee na is het Romaanse Roemenië omringd door Slavische landen. Het land kent veel culturen, talen en religies die onderling beïnvloed zijn. Het landklimaat (koude winters en warme zomers) en de bergketen de Karpaten zorgen voor diverse landschappen met ongerepte natuur, oerbossen en vlaktes. Aan de Zwarte Zee zijn er brede zandstranden en een rivierdelta. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie. Het heeft de op zes na grootste bevolking en is het op acht na grootste land van de EU. De Roemeense taal behoort tot de Romaanse talen en is verwant aan het Italiaans, Frans, Spaans en Portugees.

Brazilië kent sinds 1937 een systeem van nationale parken, met als eerste park het nationaal park Itatiaia. De twee volgende nationale parken werden gecreëerd in 1939. Pas 20 jaar later werden opnieuw parken gecreëerd. Sinds die tijd is het aantal toegenomen van 33 in 1990 tot 67 in 2010

Roemenië is rijk aan natuur. Er zijn oerbossen en Roemenië heeft zeldzame of zelfs unieke diersoorten en de grootste populaties lynxen, wolven en beren van Europa.

Maandag, 20 februari 2023 komt Wim Wijering, één van de oprichters van de Natuur- en vogelwerkgroep “de Grutto”. Wim verzorgt al vele jaren lezingen over diverse natuuronderwerpen en is verknocht aan natuur en natuurfotografie. Hij maakt ons op deze middag in woord en beeld deelgenoot van zijn boeiende lezing over ”Natuurlijk Noordoost Twente”. Tijdens zijn powerpointpresentatie is de natuur in z’n eigen omgeving te zien, zoals hij die met de camera zelf beleeft en heeft vastgelegd. U wordt kriskras door de seizoenen geloodst, waarbij volop aandacht wordt besteed aan allerlei aspecten van moedertje natuur. Aan bod komt een scala aan vogels, vlinders, libellen, amfibieën, reptielen, als ook bloemen en planten. Landschaps- en cultuurhistorische beelden zullen evenmin ontbreken. U krijgt verder bijzondere opnames en onverwachte ontmoetingen te zien en te horen en wordt gewezen op een aantal natuurontwikkelingen, die momenteel gaande zijn. Er wordt op deze middag eveneens aandacht besteed aan het scholenproject “red de vlinder en de bij”. Kortom; een middag met een verrassende kijk op hetgeen Noordoost Twente op natuurgebied (gelukkig nog steeds) te bieden heeft. U kunt alvast proeven aan zijn kunnen door te surfen naar de website www.nvwgdegrutto.nl . Hierop is veel van zijn beeldmateriaal (natuurkalender / recente foto’s) te zien. Als je nu al wilt zien welke, kijk dan op https://www.nvwgdegrutto.nl/nk-december-2022.html

Landkaartje met ei-afzet op brandnetel (foto: Wim Wijering)

Bezoek ons, tijdens de lezingen. Om de veertien dagen op maandagmiddag van 14 tot 16 uur in de Grote Zaal van het NIVON-centrum. Ieder is hartelijk welkom. Entree € 5,- NIVON-leden € 3,-.

Aanmelden bij: info@nivon-enschede.nl

Blijf de aankondigen volgen. Zodra het programma bekend is, wordt dat hier gepubliceerd.

Verder staan we open voor politieke partijen, muzikanten, schrijvers, wereldreizigers en al dan niet bekende Enschedeërs om een vulling te geven aan de maandagmiddag.